Kuten viime päivityksessä tuli kerrottua, osia sai vaihdella ja varsinkin sähköosia taas kerran zoomailla. Vilkun releen lisäksi jouduin vaihtamaan toisenkin antiikkiosan – pissapojan pumpun. Näköjään amaan on tehtaalta laitettu niin paskoja osia, että jo vajaan 50 vuoden iässä nämä hajoaa. Jo toinen varastosta kaivettu pumppu joka ei halua budget sporttiin. Jos pumpulla on sielu, niin tämä ainakin teki tiettäväksi että nyt riittää. Se kuulosti siltä että kaikki laakerit rikki, kalvo puhki, ankkurin ruosteet ottaa käämiin kiinni ja vielä jotain muuta tunnistamatonta ääntä sieltä tuli. No uskotaan varsinkaan kun ei ruikkinut, otin sitten ehjän tarvikepumpun hyllystä ja laitoin paikoilleen.

Kromilistojen ohella toinen tärkeimmistäkin tärkein duuni oli laittaa roiskeläpät paikoilleen. Toisen puolen läppä oli revennyt palasiksi, joten sitä ei voinut enää edes meikäläisen kaltainen museomies kuvitella käyttävänsä. Varsinkin kun suurin osa on jossain ojan penkalla rikastuttamassa kotimaan luontoa. Pelkääjän puolen läppä oli vielä tori.fi myyntitermein uuden veroinen, joten sen kanssa piti pitkään pohtia mitä tehdä. Sen verran tiukkaan oli jämähtänyt kuitenkin kiinnityspeltiin, jonka kiinnikkeitä olisi pitänyt lisäksi hitsailla, niin tällaiselle työn määrää vahvasti optimoivalle kaverille oli helpompaa laittaa uudet peltilevyt ja läpät. Varsinkin kun löytyivät hyllystä. Missä lie köyhät kyykkyyn -mielenhäiriössä tullut hankittua.

Etupuskurista oli ties milloin pelkääjän puolelta toinen kiinnityspultti rungosta poistunut jonnekin. Budget sportin yleisilmeeseen sillä ei ollut merkittävää vaikutusta, kun osien sovitus projektin aikana on ollut enempi luovuutta korostavaa. Yksi roikkuva ja rytmisesti heiluva puskuri pikemminkin täydensi kokonaisuutta, tosin mistä sitä tietää ukkoylijumalan eli katsurin mielipidettä. Lähes luokkahitsaajan taidoilla kemppasin uuden kiinnityspultin, jopa hieman korkeammalle puskurin nostamiseksi edes vähän ylöspäin. Oli vaan sen verran hankalaa kovertaa reikää pultille, eli räppäsin sitten vaan kiinni. Hyvä tuli, jos tarpeeksi kaukaa katsoo. Katsastumieskin saa nyt repiä koko rahalla puskuria. Ilmeisesti edellisen omistajan mällissä ovat myös nämä puskurin kiinnikkeet eläneet, kun suoraan ei oikein saanut. Museotarkastukseenkin on selitys valmiina - auton historiaa ei ole haluttu liiallisesti kajota.
Jakajan vaihdon lopulta elektroniseen. Syynä lähinnä oli että Jupetin kautta sen sai halvalla. Jos se nyt vaikka vähentäisi kakun kulutusta ja helpottaisi käynnistämistä. Tuon 123 jakajan asennus on aika suoraviivaista, jopa meikäläinen sai homman tehtyä parissa tunnissa ja kerralla oikein. Uskomatonta kyllä varvikellokin toimi saman tien. Saattoi olla tässä projektissa eka juttu joka meni laakista kohdalleen. Tai siis ainakin moottori lähti käyntiin ekalla vaikka alipaineletku ei ollut kiinni. Käyrät pyysin Luchadorelta, kiitoksia vaan, ihan ok näyttäisi toimivan. Luchadore varoitteli että jossain 1500-2000 välillä rykii, mutta ainakin pihalla naapureiden iloksi vingutellessa hyvin hyppäsi siitä yli ja tuotti meteliä naapureiden iloksi. Ainoastaan jostain 500-1000 välillä hieman mietti haluaisko tehdä mitään ja yski. Ihan max rundeja ei kuitenkaan tullut kokeiltua, sitä kun asustellaan täällä stadissa. Täällä kaikki on paljon hienompaa kuin maakunnassa ja naapurit avautuvat, jos enempi konetta huudatat. Peace. You know.

Asennuksen aikana kävi myös selväksi että Motonetin jonkun aikaa palvellut letku menee vaihtoon. Ei siis sen takia että siinä olisi paljon vikoja tai että se olisi sen normaalin muutaman vuoden käyttöiän jo ohittanut, vaan uudessa kombossa se oli liian lyhyt. Budjettisportin rakentamisperiaatteen mukaan taas zoomailtiin moneen kertaan mistä letkun saa halvimmalla. Motonetin hinta oli näköjään 3.90 metri, mutta pitkään piti miettiä mitä tehdä kun IKH tarjoaa saman speksin letkua hintaan 4.60 metri. IKH tuli valituksi kun ajattelin näin projektin viimeisten ostosten kunniaksi pistää elämän risaiseksi, törsätä kunnolla ja hankkia paremman osan. Ilmeisesti joku joulu on, kun IKHsta sai continentalin kumin josta heti paikalle rullatessa pystyi sanomaan että tiukka on vanhaan verrattuna ja tämä kestää nylkytystä varmasti paljon paremmin kuin tässäkin projektikertomuksessa useasti kehutun laatutavaratalon tuotteet.

Kun letkun laittoi paikoilleen ja sai mukaan myös alipaine-ennakon, ainakin tyhjäkäynnin nurkilla toiminta parani. Vielä jonkinlaista rykimistä on havaittavissa alle tuhannen kun polkaisee, mutta itsellä ei ainakaan ole mitään hajua mihin suuntaan käyrää pitäisi fixata. Tällä mennään toivottavasti ainakin yksi reissu.
Koska homma on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että voisi lähteä leimaa pilkkimään, niin ei muuta kuin tuumasta toimeen. Ensiksi piti exceliä vääntää miten rekisteröintiprosessin voi suorittaa edukkaimmin. Jos auton ensin leimaa tavan rekisteriin, niin vakuutus- ja käyttömaksuja joutuu maksamaan täyteen hintaan ennen kun saa museoleiman. Myös muutoskatsastus maksaa. Eli vakavan harkinnan ja päivälaskennan jälkeen päätös oli että ensin museoleimaa yritetään. Seuraavaksi arvottiin mikä on halvin - mennä jonnekin puuhalapuilla, mennä jonnekin trailerilla vai pyytää valvontakomissio paikalle. Omissa laskelmissa tarrakilvet ovat halvimmat, joten niillä siis.
Paikalla on myös merkitystä, museoproopuskalla kun on hinnassa suuri vaihteluväli. Koska säästäminen alkaa ässällä, niin tietty etsittiin projektin kantavien periaatteiden mukaan edukkain paikka. Ranskis-klubi suostui ottamaan ruotsalaisen syyniin, kun kuulemma museokatsastusluvat ei ole sidottu merkkiin. Valitettavasti alustavan keskustelun jälkeen piti niellä raskas pettymys ja todeta että yksi tätä hanketta käynnistellessä asetettu ja koko projektin ajan vaikeiden hetkien yli kantavana teemana ollut tavoite ei tule täyttymään. Kuulemma jos inkvisiittoreiden tarkastuksessa tulee yksikin ykkönen, niin toivottavat tervetulleeksi uudelleen. Eli arvioinnin keskiarvo tälle huolella tehdylle entisöinnille tulee tarkastuksessa olemaan yli kahden. Vaikka siis mitä tekisi.
Museokatsastuksen ajankohdaksi tarjottiin just ennen uutta vuotta. Hyvin valittu, sillä näin inkvisiittorit tekeevät kohteen omistajan puolesta päätöksen uuden vuoden juhlajuoman laadusta ja määrästä - skumppa vai kossu. Nautittavat määrät voi eri skenarioissa valistunut lukija päätellä.