Tuo himoitsemani softa on 3d-mallinnukseen liittyvä, ja ei toimi win 10:llä. tai viimeinen versio toimii, mutta se tahtoo vaikka mitä 
Hyvin ainakin Solidworks toimii, mitään ongelmaa 3D-mallinnuksessa. Autocad:kin toimii vallan mainiosti, ainakaan näissä ei mitään eroa toiminnassa näy verraten natiiviWindowsissa pyörittämiseen. Olen tehnyt 95% mallinnuksistani viimeisen kahden vuoden ajan virtuaalikoneessa... Itseasiassa, Solidworks saa koulun koneilla näytönohjaimet kyykkäämään, mutta omassa virtuaalikoneessa ei ole ollut ongelmia. Simulointia en kylläkään ole kokeillut, kyllä sekin pitäisi kuitenkin mennä kun aikansa antaa raksuttaa.
Tästä meni noin 90%yli tajunnan, vaikka mulla on mikrotukihenkilön paprut vuodelta -93
Eli miniulla on prosessori, jossa on 4 ydintä. Hyper-threadingin vuoksi jokainen oikea ydin voi samaan aikaan suoritaa kahta tehtävää -> käytännössä 8 ydintä. Virtualbox ei tykkää (varoittaa), mikäli sille yrittää antaa luvan käyttää myös loogisia ytimiä, eli näitä ylimääräistä neljää ydintä. Se haluaa käyttää vain niitä 4:ää ydintä, jotka fyysisesti ovat olemassa, eikä käyttää hyödykseen tuota hyper-threadingiä. Vissiin se toimisi kuitenkin, en ole kokeillut, mutta ainakin se varoittaa että suorituskyky voi alentua, jos sille annetaan enemmän virtuaaliytimiä, kuin on fyysisten ydinten lukumäärä.
Näytönohjainta käytetään tarpeen mukaan, se jakautuu tavallaan skaalautuvasti käyttöjärjestelmien kesken. DirectX ei ole tuettu, tosin siitä on saatavilla joku experimental juttu, jolla Direct3D:lle saa tuen. En tosin tiedä, onko 3D ja X sama asia, ei varmaankaan.
Keskusmuistia tarvitsee antaa tietyn verran virtuaalikoneelle, ja se haukkaa sen laakista käyttöönsä, vaikkei se tarvitsikaan kuin murto-osan. Keskusmuistista varattua määrää ei voi muuttaa sinä aikana kun virtuaalikone on käynnissä. Olen antanut sen ottaa 5 gigatavua. Tällöin Windows olettaa pyörivänsä koneessa, jossa on 5GT keskusmuistia, vaikka oikeasti onkin 8 GT. Linux näyttää kaiken normaalisti, ja kertoo käytetyn muistin määrän olevan mitä se käyttää + tuo 5 gigatavua virtualboxin käyttämänä. Se on ikäänkuin sovellus, joka imasee laakista käyttöönsä fixatun määrän muistia. Windowsin resurssienhallinasta katsottuna käytetty muisti on luokkaa 0,8 GT/5 GT, kun oikea, sama Win 7 kovalevyltä bootattuna (tämä on dualboot, vaikken Windowsia juuri käytäkkään) näyttää työpöydällä vievänsä luokkaa 1,5-2 GT muistia.
Ei ole ollut ainuttakaan ongelmaa missään sovelluksessa virtuaalikoneessa, paitsi M1 Tune -ohjelmassa ei polttoainekartat näkynyt, kun ei ole tukea DirectX:lle, vaan joutui silmiinsä piirtelemään karttoja taulukkojen perusteella. Muuten ei mitään ongelmaa missään parin vuoden käytön aikana.
Joissain tilanteissa, suorituskykyä testaillessa (ei ole tapahtunut minkään sovelluksen vuoksi), on Linuxista näkynyt 4 ytimen suoritusasteen nousevan 100%:iin, samoin kuin Windowsissa on näkynyt 4/4 olevan 100%. Eli se käyttää kaiken mikä irti lähtee niistä ytimistä. Linuxilla on käytössään vielä ne 4 muuta loogista ydintä, vaikka virtuaalikone rasittaisikin ytimensä tappiin. Tämä johtuu siitä, että virtualbox ei halua käyttää nuita loogisia ytimiä, jos tässä olisi 8 fyysistä ydintä, voisi sille antaa kaikki käyttöön. Toki tällöin suorituskyky on hieman alempi, kun on kaksi käyttöjärjestelmää käyttämässä samoja ytimiä. Linux kyllä käyttää myös nuita virtualboxin ytimiä, kun ne eivät ole 100%, eli ne ytimet eivät ole mitenkään varattu Virtualboxille, kuten keskusmuisti on. Suorituskyky on hieman korkeampi ymmärrettävästi, jos samassa koneessa pyörii yhtäaikaa "vain" yksi käyttöjärjestelmä. Tämä ei ole itselleni ollut ongelma, kun kaikki sovellukset pyörivät mainiosti Linuxin ja Windowsin viemien resurssien jälkeen jäljelle jääneellä kapasiteetilla. Vaatii se kuitenkin hieman enemmän potkua, kuin yhdellä käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi, yli 3-4 vuotta vanhoissa 500-700€ kannettavissa ei ole virtuaaliWindows pyörinyt kovinkaan mainiosti, lähinnä muistin loppumisen vuoksi. Kun muistia on käytössä 3-4 GT, ja sen jakaa WIndowsin ja Linuxin kesken, toimii virtuaalikone todella hitaasti. Toisaalta sillä muistimäärällä ei muutenkaan ole mielekästä mallintaa. Mutta esimerkiksi vuoden vanhalla läppärilläni (Thinkpad Edge E540) pyörittää mainiosti virtuaalikoneessa Windowsia Solidworksin kera kaiken toimiessa normaalisti. Toki siihen asensin ensin 16 GT muistia, kun alunperin oli naurettavat 4. Käyttöjärjestelmänä siinä on
Debian Testing, oli alunperin Win 8.1. En tykännyt, näin OT:nä.
Itselläni on tässä koneessa enää vain 8 GT muistia käytössä, kun pari kampaa ollut rikki mutten ole vielä viittinyt takuuseen palauttaa, kun joutuisi olemaan ilman muistia sen ajan, kun vaativat koko setin takaisin. Ajattelin, että samalla päivitän jonnekkin liki 30 gigatavuun tuon muistimäärän, sen jälkeen voi ajaa vaikka 3:a virtuaalikonetta yhtäaikaa ilman ongelmia. 16 GT:lla kerkesin kokeilla, että kaksi virtuaaliWindowsia pyörii ongelmitta yhtäaikaa Linuxissa. Muistimäärät taisi tällöin olla 8 GT (64 bit 7) ja 3 GT (32 bit 7), loput Linuxille.
Toivottavasti tämä selkeytti, en aluksi jaksanut kovin tarkkaan kirjoittaa. Itse olen pahainen entinen elektroniikka-asentaja, tuleva autoinsinööri.