Ja vaikka suolauksen lopettaminen ei dramaattisia vaikutuksia aiheuttaisikaan, niin pitää silti kysyä ollaanko valmis ottamaan riski? Ja kumpi on pahempi, ruosteinen pelti vai ruttuinen pelti?
Korostan nyt vielä, että minäkään en suolauksesta sinänsä pidä. Se ruostuttaa autot ja aiheuttaa huomattavia sivuvaikutuksia mm. juuri tuon näkyvyyden heikentymisen kautta.
Ongelmana vaan on, että parempaakaan keinoa ei näyttäisi olevan. Huonoista vaihtoehdoista suolaus vaikuttaisi olevan vähiten huono.
Suolauksella on myös eräs erittäin kallis seuraamus....
http://www.eurakka.net/index.php?mid=1505Pohjaveden suojaustoimet suolauksen vuoksi ovat muutamassa vuosikymmenessä maksaneet tuossa Utin alueella jo kymmeniä ja kymmeniä miljoonia euroja. Nytkin on meneillään taas suojaus-projekti Utti-Metso välillä, jotta kouvostoliittolaiset ja kotkalaiset saavat juoda suolatonta vettä.
Kaikki ne paikat joissa ajelen ylipäätään VT6/12/15 joissa suolausta on vähennetty eivät ole aiheuttaneet mitään tramaatista ongelmaa minulle tai edes raskaalle liikenteelle ylipäätään.
Ainoa paikka jossa tiedän raskaan liikenteen painivan ajoittain liukkaus ongelmien kanssa on tykkimäki mutta 40m korkeuserolla 700 metrin matkalla on varmasti osasyynsä asiaan.
https://www.google.fi/maps/@60.8763565,26.782321,3a,75y,343.29h,97.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5jcwVBuLxDrufmTgBRsk_Q!2e0!7i13312!8i6656http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta?zoomLevel=9&coord=487949.469_6749252.376&mapLayers=base_2+100+default,179+50+&&showMarker=trueMutta tuossakin hiekoitus pelastaa paljon. Tosin varmasti oma syynsä talvisiin vaikeuksiin on siinä, että AVI/ELY ovat "suuressa viisaudessaan" laskeneet nopeusrajoituksen 70km/h lukemaan, jolloin raskaskalusto ei pysty ottamaan "täyttä vauhtia" mäkeen.
Eilen iltasella, kun kävin sipaisemassa hitusen säätöjä kohdilleen VT6:lla ajoin suolaamattomalla tiellä!

Mikä oli kyllä melkoinen yllätys sinällään. Liekö syynä se, että tienpinta oli kuitenkin alle -10C lämpötilassa.
Vaikka pakkanen oli lauhtunut -26C -> -5C lämpötilaan, niin mitään pitovaikeuksia ei ollut jarrutuksessa tai kiihdytyksissä suoralla vaihteella missään nopeudessa, vaikka silläkin pystyn tarjoamaan pitkälle yli 1000Nm väännön pyörälle.
Liikkeellelähtö paikaltaan oli ainoa vetopidollinen ongelma jos antoi avosandaalia
tm, jarrutuksessa pito oli hämmentävän hyvä kuuraisella tiellä, mutta silti osa porukasta ajeli 70km/h nopeudella 100 rajoituksella.
En tiedä, johtuuko tuo siitä, että oli varoitettu erityisestä liukkaudesta vaiko kuskien ymmärtämättömyydestä tutkia pitoa renkaan ja tien välissä?
Eilinen ajokeli ei todellakaan ollut liukas, vaan täydellisen arkinen talvikeli pidon osalta, tai oikeastaan suhteellisen pitävä. Merkittävästi heikompi ajokeli em. VT6:lla oli mm. parin viikon sisällä lumisateen jälkeen pidon osalta.
Ihan hyvin tässä muutama viikko pärjättiin ja välillä oli todella liukasta lauhtumisesta ja lumen tulosta johtuen!
Nyt yritetään tehdä kesäkeliä keskelle talvea! Siinä taas ollaan ihmeissään hetken aikaa kovemmilla pakkasilla, kun tulee liukasta ja on totuttu ajelemaan suolan sulattamille teillä 
Jep, puuterilumi on muuten selvästi liukkaampaa kuin ehta jää.
Suolauksen ongelma on myös siinä, että suolattutien pinta jäätyy aivan erilämpötilassa kuin puhdas vesi. Lisäksi se sulaa paineen alla aivan eri lämpötilassa kuin puhdas vesijää, muodostaen hyvin herkästi ns. märän jään kovassakin pakkasessa joka on taatusti se liukkain vaihtoehto.
Minusta suolaamattomuudella edistetään kelin ennakoitavuutta erittäin merkittävästi, eikä pitotilanne muutu merkittävästi päätieltä poistumisenkaan jälkeen. Minkä se tekee suolatulla tiellä.