En kyllä itse ole huomannut valtavaa valotehon vähenemistä, vaikka on keltaiset ajovalot.
Silmillä sitä kirkkauden eroa et huomaa mitenkään, mutta luxi-mittari on lahjomaton.
Jokainen väliaineen rajapinta (ilma/lasi/kalvo/tms.) vähentää valaisimesta säteilevää valoa selkeästi. Ilmiötä voi hämmästellä, vaikka avaamalla auton sivu-ikkunan ja vertaamalla kumpi on silmällä kirkkaampi, taivas joka näkyy suoraan, vaiko lasin läpi näkyvä taivas.
Varsinkin kaikki suodattimet (värilliset kalvot) vähentävät intensiteettiä huomattavasti ns. jatkuvan spektrin valonlähteestä, jollainen halogeeni-polttimo on.
Polttimoina ovat Osram Silverstarit, jotka ovat valkoisemmat kuin perus H4, ja valoteho on myös oikeasti parempi, kuten valmistaja lupaa.
Tosin olivathan nuo jo vuoden vanhat, kun asensin "kusikalvot", joten voivat olla himmenneet.
Halogeeni-polttimo ei käytännössä himmene lainkaan, ennenkuin se sitten lopullisesti sammuu. Ja siinä on koko halogeeni-polttimon ideakin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/HalogeenilamppuSitä paitsi ainakin oman kokemuksen mukaan keltaisempi valo auttaa pimeällä lumisella tiellä ajaessa, lumipenkan havaitsemista vs. valkoinen valo.
Tämä on enemmän psykologista, kuin optiikkaan perustuvaa, sillä lumi heijastaa kaikkea näkyvää valoa samalla tavalla.
Tosin silmäaseman sivuilta poimittua:
Keltainen
- Keltaisen linssin läpi katsottaessa maailma kirkastuu, linssit toimivat hyvin harmaalla, sumuisella ja kostealla säällä.
- Voidaan käyttää monissa urheilulajeissa, kuten ammunnassa tai laskettelussa.
- Muuttaa myös värien sävyjä, jonka vuoksi väriä ei suositella esimerkiksi autoiluun.
Ampujat käyttävät keltaisia laseja kontrastin suurentamiseksi, erottaakseen hahlon, jyvän ja maalitaulun osumapisteen mahdollisiman suurella kontrastilla.
Autoilussa värjätty valo tekee toisia asioita näkyvämmiksi ja toiset se sitten kadottaa kokonaan.
Kts. kuva, joka on jaettu keltaiseen värikanavaan (CMYK-menetelmällä). Kuvat kertonee pointistani enemmän kuin tuhat sanaa.
Kuva alkuperäisenä:

Keltaisena (keltainen värikanava):

Ja harmaasävyisenä (pelkkä intensiteetti):

Huomannet, miten keltaisessa värikanavassa harmaasävyisenäkin näkyviä asioita katoaa.
Muuttaa tosiaan värien sävyjä.
Hailakan keltainen valo yrittää huonosti jäljitellä auringonvaloa (omista keltaisista ajovaloista tulee kuljettajan näkökenttään sellaista vaaleankeltaista valoa).
Värilämpötila näet. Auringonvalon värilämpötila on 5500K ja halogeenin 3000K. Koska molemmista tulee valoa ns. mustankappaleen säteilylain perusteella, niin niiden spektraalinen vaste on samankaltainen, mutta halogeenissa se on punaisemmassa päässä, koska hehkulangan lämpötila on 2500 astetta matalampi, kuin auringon pinnan.
Valossa ja värien näkemisessä valon spektri on kaikkein tärkein kirkkauden lisäksi. Hehkulankaan perustuvissa valoissa spektri on tasainen, toisin kuin esim. natrium, loisteputki ja ledi valoissa. Jotka muokkaavat värien näkemistä melkoisesti.
Valkoinen valo taas hieman haalistaa värejä, vaikka tuotettava valoteho olisi sama kuin keltaisemmassa valossa.
Itse en tosin ole vielä päättänyt omaa kantaa valojen värin suhteen, kun keltaista tuli kokeiltua ihan siksi, koska voin, ja pystyn laillisesti kokeilemaan.
Ei valkoinen valo haalista värejä, vaan toistaa ne sellaisina kuin ne ovat.
Ihmisen silmä on herkkä intersiteetille (kirkkaus) ja se on loputakin se, millä ihminen näkee asioita. Eli luksit siellä satojen metrien päässä ratkaisevat, näetkö asian vaiko et ja jokainen heikennys siihen lyhentää näkemismatkaa.