Totta

Kävin taloustieto.fi lukasemassa että menikö nyt oikein..
ahoitusvaihtoehdot
Työnantajayritys voi hankkia auton omistukseensa suoralla kaupalla tai sitten ns. liisata (leasing) auton kyseisiä palveluita tarjoavalta yritykseltä.
Mikäli työnantajayhtiö hankkii auton omistukseensa suoralla kaupalla ja käyttää autoa elinkeinotoiminnassaan työsuhdeautona tai muuten elinkeinotoiminnassaan, voi yritys tehdä autosta 25 prosentin suuruisia vuotuisia poistoja verotuksessaan.
Kuten edellä on mainittu, työsuhdeauton hankintahintaan sisältyvää arvonlisäveroa ei saa vähentää myynnin arvonlisäverosta, vaan hankintahintaan sisältyvä arvonlisävero tulee vähennettäväksi tuloverotuksessa poistojen kautta.
Leasingautoissa on kyseessä normaalisti vuokrasopimus, joten leasingmaksuja ei siirretä yhtiön käyttöomaisuuteen, vaan leasingmaksut ovat vähennyskelpoisia normaaleina vuosikuluina.
Joissain poikkeustilanteissa on mahdollista katsoa leasingsopimuksen olevan käytännössä osamaksukauppasopimus, jolloin verotuksessa autoa pidetään vuokralle ottajan varoina ja täten leasingmaksut ovat osa auton kauppahintaa.
Leasingsopimusta voidaan tulkita osamaksukaupaksi esimerkiksi niissä tilanteissa, joissa sopimuksen mukaan vuokralle ottaja on velvollinen lunastamaan auton itselleen vuokrakauden päättyessä tai tilanteissa, joissa lunastushinnan on katsottu olevan niin alhainen, että leasingmaksujen on katsottava olevan osa kaupan hintaa.
Huoltoleasingissä yritys puolestaan maksaa autosta sovitun vuokra-ajan ja kilometrien mukaista kiinteää kuukausimaksua. Leasingyhtiö huolehtii tällöin auton huolloista, korjauksista ja muista normaaleista auton kulumiseen liittyvistä kuluista.
Mikäli auto ostetaan osamaksusopimuksella, menojäännökseen luetaan suoritetut osamaksut. Leasingissä autoon ei tarvitse sitoa pääomaa, joka ei kaikissa yrityksissä ole toisaalta edes mahdollista. Leasingsopimus ei vaadi suurempaa investointia ja on tältä kannalta yritykselle joissain tilanteissa huolettomampi vaihtoehto