Joo moni jannu mitoittaa turbon 30% tavoitteen mukaan ja 70% koneen kokoa painoarvoina käyttäen. Lopputolos voi olla hyvä tai vähemmän hyvä. "pahimmillaan" amerikan sahapukkiin laitetaan 2kpl HX40 tai vastaavaa tavoitteen ollessa 600hv luokassa, koska "moottori on iso".
Itse suosittelen ensisijaisesti tavoitteen ja käyttöarvopainoitusten mukaan ja pakopesää kaytetään tarvittaessa hienosäätöön ala, keski, yläkierrosalueiden arvotuksen mukaan. Tai, jos tulee sakkausta. Näkisin, ettei tuolla MPR 9 pesällä tule mitään ongelmia alle 500hv bensakoneissa. Ja onhan sillä Holsetin kasillakin ruuvattu reilu 500hv
Teho ja toteutuvat massavirrat määrittävät enemmän turbon riittävyyttä kuin koneen koko. Moni miettii tässä kohtaa "mites ne pakopaineet, jos isoon koneeseen laitetaan "liian pieni" hyrrä?". Luonnollisesti isossa koneessa on yleensä aina enemmän helppoa potentiaalia kuin pienessä ja em. paineasia muodostuu "ongelmaksi", jos potentiaalia jätetään tarkoituksella käyttämättä ja kuitenkin ahdin ruuvataan "rajojensa yli" joko nälän kasvaessa tai tarpeen muuttuessa.
Sinänsä pakopaine ei ole niin ihmeellinen ja kauhistuttava asia kuin mitä porukka yleisesti tuntuu tuumaavan, eikä hyvä turbomoottori ole siitä "moksiskaan" (esim. Viggen Saappi Garrettilla). Ongelman pilvihattaroita alkaa ilmestyä etenkin, jos overlap aika on iso ja ja pahimmassa tapauksessa virtausnopeudet pieniä kanavan koosta, muodosta, kierrosnopeudesta yms. seikasta johtuen, jolloin kone käy omalla ulosteellaan ja mm. nakutusherkkyys kasvaa.
Kuten myös aiemmin kirjoitin, epäsuhta pako- ja ahtopaineen välillä käy painelaakerin päälle. Ei ole yksi eikä kaksi laakeria, mitä olen nähnyt paskottuina ja "ei ne vaan kestä" "onko pakopainetta" "no ei"

Se todennäköisesti jää ainaiseksi väännön aiheeksi, että laittaakko isomman turbon sen takia, että on potentiaalia, vai valitseeko pienemmän esim. käyttömukavuuden nimissä.
Aiemmin tässä ketjussa mainittiin, että nk. kisamiesten pitäisi valita Holset eikä Garrettia. Tuo on ehkä vähän suppea näkemys, koska väittäisin esim. maailmanluokan kiihdytysvehkeistä ei paljoa Holsetteja bongaa. Ehkä siksikin, että maailmanluokan kärryissä käytettävien ahtimen paino ei saa olla tyyliin 60kg/kpl

Toki siellä budjetitkin ovat tyystin erinäköisiä ja ei paljoa ahdista, jos 3000€ laakerikeskiö menee vaihtoon huoltokelvottomuuden takia...