Nyt tuli laitettua termari öljynjäähdyttimeltä lähtevän letkun väliin, ainakin näin pikkupakkasilla lämmöt nousee selvästi nopeammin....
Minulla Volvoissa lämmityslaitteen kenno on moottorin kanssa samassa nestekierrossa. Lämpöä tuottaa moottori (toisessa myös haluttaessa ”weba”) ja järjestelmään kuuluu myös jäähdytyskenno. Vesikiertoa ohjaa moottorin termostaatti, eikä neste mainittavasti kierrä jäähdyttimen kautta ennen termostaatin aukeamista, jolloin moottori on käyntilämpöinen.
Vaihteisto taas elää omaa elämäänsä. Siellä öljy lämpenee ja sille on rakennettu oma jäähdytyspiiri. Joissain malleissa tämän lämmönvaihdin on yhdistetty moottorin jäähdytyspiiriin, toisissa kenno on siitä erillään.
Erillään oleva kenno ei käytännössä vaikuta matkustamon lämpötilaan, näin luulisin?
Jos taas kenno on moottorin jäähdyttimen sisällä, vaihteistoöljy kiertää siellä joko termostaatin säätelemänä tai ilman. Vaihteistoöljystä siis lämpöä siirtyy yhteisen jäähdyttimen nesteeseen, jota ajoviima jäähdyttää ja joka lämmittää matkustamoa vasta sen jälkeen, kun moottorin termostaatti avaa kiertoa.
Jos vaihteistossa on termostaatti, se estää jäähdytyskierron, kunnes öljy saavuttaa toivotun käyttölämpötilan.
Termodynamiikan peruslain mukaan lämpö siirtyy kylmempään. Automaattilaatikko oletettavasti lämpenee nopeammin, kuin ajoviimassa oleva jäähdytin, eli sen lämpöä siirtyy jäähdytysnesteeseen, ellei termostaatti sitä jarruttele. Jos vaihteistoöljyä ohjaa termostaatti, lämpö ei siirry vesikiertoon. Eli jäähdyttimeen, joka
ei ole yhteydessä lämmityslaitteen kennoon ennen, kuin moottorin termostaatti aukeaa?Mitä olen ymmärtänyt väärin

?