Ovatkos herrat radiopuoleen perehtyneet? Olin aikeissa pyyhkästä lyhytaaltoalueelle dipoliantennin ja ilmeisesti syöttöpisteessä olisi syytä käyttää jonkinlaista sovitinta balansoidun antennin ja balansoimattoman syöttökaapelin (koksi) välillä. Eli siis toiset väittävät, että siellä pitäis olla välissä balun 1:1 impedanssinmuuntosuhteella, toisaalta dipolin impedanssin väitetään liikkuvan jossain 75 Ohmin paikkeilla ja minulla nyt sattuu olemaan RG-58 koksia, siis 50 Ohmista, niin pitäsköhän siinä kuitenkin olla joku 1,5:1 balun? Sitten taas joissain lähteissä sanotaan, että syöttökaapelin erottamiseen antennielementeistä riittää ihan vaan siitä koksista kierretty RF-kuristin, eli muoviputken päälle käämien 18-21 jalkaa syöttökaapelia opastettiin jollain jenkkisivuilla.
Ja sitten tietysti sen muuntajan toteuttaminen. Jossain olen muistaakseni nähnyt 1:9 balunin, jossa oli ihan vaan toroidin kahta puolta kierretty johdinta suhteessa 1:3, siis impedanssinmuuntosuhteen neliöjuuressa ymmärtääkseni. Tämä taisi olla pitkälanka-antenniin kytketty ja yksinkertaisesti vain toisen johtimen toinen pää antennilankaan ja toinen maihin, toisen johtimen päät kytkettynä syöttökaapeliin. Tästä helposti kuvittelis, että saisin aikaiseksi 1:1 balunin kiertämällä kaksi johdinta ferriittirenkaaseen ja kierroksia molemmille puolille saman verran. Kuitenkin esim. noissa linkeissä -->
http://wiki.ham.fi/Balun http://en.wikipedia.org/wiki/Balun esitellään jos jonkunnäkösiä versioita aiheesta. Vai oliko tässä nyt kyse siitä, että edellä kuvaamani magneettikentän läpi signaalia siirtävät muuntajat tuottaisivat suurempia häviöitä ja sen takia olis parempi käyttää noita "siirtolinjamuuntajia"?
Äkkiseltään tekstistä voi varmaan kuvitella minun ymmärtävän aiheesta jotain, mutta älkää antako sen hämätä.
