Jatketaan siitä, mihin osassa 1 jäin.
Eli tuli sitten hankittua 940 Classic -97, automaatilla. Moottorina B230FT. Auto oli ollut nettiautossa myynnissä jo pitemmän aikaa. Selvisi, että autoa oli jo edesmenneen tuttuni entinen ja sitä myi perikunta.Tein siitä hetken mielenjohteesta tarjouksen ja mullehan se sitten lopulta jäi. En käynyt autoa edes katsomassa etukäteen.No sitten rahat kourassa tarkastelemaan, että mitä tuli hankittua.
Volvo oli katsastettu kesällä ja se oli muutenkin täysin liikennekelpoinen. Mittarissa oli vain 287 tkm! Eli se alkoi olla jotakuinkin "sisään ajettu".
Vaihteet toimivat moitteettomasti, pellit apumiehen ovea lukuunottamatta suorat ja myös ruosteettomat. Oikeastaan ruostetta ei ollut missään! Moottorin etupää oli öljyinen, ilmeisesti nokka-akselin stefa oli vuotanut. Myyjän mukaan ainoat viat olivat toimimaton vakionopeussäädin ja toinen ajovalon pyyhkijä. Tuulilasi oli uusittu aivan hiljattain. Hyväkuntoiset nastarenkaatkin oli ruosteisilla peltivanteilla. Koeajolla totesin ahtopaineiden nousevan helposti sinne puoleen baariin. Eli kaikki vaikutti hyvältä!
Toin auton kotiin ja sanoin pojille (9 ja 12 v), että nyt olisi vähäksi aikaa takavetoinen peltoauto käytettävissä. Ja pojathan käyttivät. Itse rupesin selaamaan tätä foorumia oikein urakalla ja ammensin kaikenlaista tietoa liittyen näihin turbotettuihin vinokoneisiin. Ja kiitettävästi sitä tietoa olikin tarjolla! Jopa liikaakin, ähkyksi asti. Aikaisempaa kokemusta turboista ja ruiskuista ei ollut joten tarpeeseen kaikki tuli.
Sitten piti ruveta hankkimaan osia. Ensimmäinen hankinta oli bleed-/ rajapaineventtiili millä kokeilin ahtojen nostamista. Täytyy sanoa, että ero oli uskomattoman iso jo tuolla vakio Mitsulla, kun hieman sitä tuossa testailin. Seuraavana listalla oli sitten vauhtipyörä ja kytkimen osat, sillä automaattia ei rakennelmaani saa oikein mitenkään. Blingfactoryn vauhtipyörä löytyi Myllykoskelta (kiitos "Vinokone"), M5:n Bemarin uusi 240mm. paineasetelma löytyi ebayn välityksellä satasella Unkarista. Kytkinlevy olikin sitten hankalampi juttu. Fordin kytkinakselin boori on 10-urainen ja halkaisijaltaan n. 35 mm. Mutta se ei ole sama, kuin esim. bemarissa. Urat on eri levyisiä. Selasin monta iltaa nettiä, mutta sopivaa valmista levyä ei yksinkertaisesti ollut olemassa. Boorikeskiö on sama, kuin joissakin vanhoissa Mustangeissa ja halkaisijaltaan 1 3/8". Yllättäen apu löytyi Oulusta, Ape-Importista. Siellä oli kiitettävä palvelu ja he saivat sopivan keskiön hommattua. Kitkalevyksi tuli 240mm. 4 lapainen sintteri. 240 Volvon LH johtosarjaakin haeskelin, mutta sitä ei tuntunut löytyvän.
Sitten piti pojilta takavarikoida peltoauto pois ja ryhtyä irrottamaan konetta. (Ei kuulemma tuntunut etuveto Ascona enää miltään Volvon jälkeen.)
Kaikenlaista piuhaa ja letkua yms. 940:ssä onkin sitten aivan eri määrä, kuin esim. Pyhimyksessä tai Amazonissa! Mutta kohtuu helposti voimala sieltä kuitenkin irtosi.
Syy, miksi entisestä moottorista projektissani luovuin, tuli kerrottua jo osassa 1. Eli suurin ongelma oli alaväännön ja tehon puute. Miettiessäni tulevaa kokoonpanoa oli jo alusta asti mielessä säilyttää alkuperäinen T-nokka ja myös TD04L-13C ahdin. Kuitenkin Mitsua tarkastellessa tulin toisiin ajatuksiin: Pakopesä oli pahasti halki ja tiivistepinnat rokoilla hukkaportissa. Välystäkin oli jo jonkin verran. Siihen nähden täytyy ihmetellä, miten hyvin se kuitenkin vielä ahtoja nosti. Täältä foorumilta sitten löytyi TD04HL-16T (kiitos "Juke-Maza"), minkä pulttasin alkuperäiseen pakosarjaan.
Toki isompaakin turboa mietiskelin, mutta ei mopolla mahdottomia! Muistetaan traktorin alkuperäinen 23 heppaa, ei se voimansiirtokaan ihan mitä tahansa kestä!
Stefat tuli uusittua: Kampiaselin taka- ja etupää, nokka-akseli ja apuakseli ja samoin nokkahihna. Venttiilivälykset tarkistin, kaikki oli ok. Seuraavaksi piti käydä öljypohjan kimppuun.
B20:lle tehty sovitelaippa sattui suoraan B230 moottorin liitostasoon. Sen sijaan sovitelaippaan hitsattu kantava kaukalo oli tehty luonnollisesti B20:n mukaan. Ja koska B230:n öljypohja on huomattavasti korkeampi, ei se tietenkään mahtunut sellaisenaan. B230:n öljypumpun jalka taas on huomattavasti B20:n vastaavaa korkeampi, joten B20:n öljypohjakaan ei sovi sellaisenaan. Ratkaisuna oli B230:n öljypumpun jalan lyhentäminen. Eli pätkä välistä pois ja osat tigillä yhteen. Kyseinen liitos oli muuten elämäni ensimmäinen tig-hitsaus ja jälki sen mukaista. Ei viitsi kuvaa laittaa! Mutta sen myötä B20:n öljypohja siihen sitten tuli, loiskelevyjä hieman lisäilin. Valmiiksi hankittu vauhtipyörä ja kytkinpaketti kiinni ja olikin aika sovitella konetta paikoilleen sovitelaippaan ja sitten vaihteistoon. Se sopi heittämällä. Etuakselin kiinnityspalkkikin sopi sellaisenaan. Levystä prässätyssä palkissa oli hihnapyörää varten kolo, mihin Volvon oma pyörä sopi juuri ja juuri. Sivu suunnassa ja jopa 4 mm rakoa. Sitten vain etuakseli paikoilleen ja rakennelma oli pyörillään.
Sitten oli vuorossa sähköt. 240:n LH johtosarjaa haeskelin, mutta sellaista ei sitten löytynyt. Ei auttanut muu, kuin irroitella autosta alkuperäinen johtosarja irti ja riipiä siitä kaikki ylimääräinen pois. Sähkötöissä oli valtava apu täältä foorumilta löytyneistä linkeistä loistaviin sähkökaavioihin. Ilman niitä homma olisi ollut mulle mahdoton. Lisää pohdittavaa aiheutti erilaisten sähkövempaimien sijoittelu. Avotraktorissa ei ole hirveästi sateelta ja roiskeelta suojattuja paikkoja, mihin laitteet kiinnittää. B20 ei ole hankala, mutta B230 LH:lla sisältää jo melkoisen listan:
-EZK
-ECU
-Sulakerasia
-Sytkävahvistin
-Suutimien etuvastukset
-Järjestelmärele
-Suutinrele
-Puola
-Flektin rele
-OBD-pistoke
-Bensapumppu
Näille kaikille rakensin alumiinista kiinnityskonsolin rattiakselin eteen, konepellin alle. Kun laitteet olivat paikoillaan, alkoi armoton piuharumba! Monesta kohtaa piti johtosarjaa lyhentää ja useita piuhoja liittää (juottamalla ja kutistesukka päälle). Osa liitetyistä johtimista oli jopa armeerattuja ja siten hankalampia liittää. Sähkötyöt kuitenkin valmistuivat aikanaan, monta iltaa niissä kyllä meni.
Tässä vaiheessa rakensin down pipen ja pakoputken. 3" roori alusta loppuun, ilman vaimentimia. Hyvä aihio oli Motonetin 3" J-putki. Liityntä turboon oli tosin 2,5", mutta siihen tuli kartio. Ecun kohdalle putkeen eristenauhaa suojaamaan liialta lämmöltä. Vanhasta pesukoneen rummusta löytyi rei'itettyä rosteripeltiä, mistä tein kulkuväylälle lämpösuojan, ettei kintut pala.
Kiina-cooleri 3" lähdöillä piti sijoittaa vinoon keulan alle. Syylärin eteen cooleri ei mahdu rikkomatta keulapeltiä. Ja koska cooleri tuli erilleen, asensin sille oman 12" puhaltimen. Ahtoputket on kauttaaltaan 3"
Oma hommansa oli sitten kaasupoljin, käsikaasu, jäähdyttimen letkut jne. Bensatankin tein Bilteman valmiista 10 l peltikanisterista, mihin upotin Volvon oman bensapumpun kannesta sisään sopivalla laipalla. Tankki tuli alkuperäiselle paikalle venttiilikopan päälle konepellin alkuperäisiin reikiin kiinnitettynä. Kehikko sille kyllä piti rakentaa ohuesta RHS-putkesta.
Sitten olikin jo savujen aika! Tein muutamasta sähkömokkulasta diagnostiikan lukulaitteen ja ajoin läpi komponenttitestin. Kaikki toimi hienosti: Flekti pyöri, suuttimet naksutti, tyhjäkäyntimoottori ajoi laidasta laitaan. Mutta käyntiin ei lähtenyt millään! Pienen selvittelyn jälkeen huomasin, ettei ECU maadoita suuttimia. Kyselykierros foorumissa ja syynä tässä mallissa oleva käynnistyksen esto! Liittyy ECU:n lastuun ja virtalukkoon, mitkä komminikoivat jotakin piuhaa pitkin keskenään. Volvon virtalukkoahan mulla ei ole käytössä, joten siitä se täytyy johtua! Käytetty lastu ilman ajonestoa löytyi Kouvolasta (kiitos "Ruusuja"). Lastu paikoilleen ja moottori käynnistyi heti ja kävi nätisti. Äänetkin oli yllättävän kohtuulliset, vaikkei vaimentimia olekaan. Turbo sotkee mölyn yllättävän tehokkaasti.
Koeajolla oli jo lumet maassa ja pito huono, mutta hyvin tuntuu potkivan.
Palataan aiheeseen.










