Hevontuubaa suoraan mehiläispesästä;
https://anneberner.fi/blogi/Keskeinen hyöty kansalaisille mallissa on, että se tarjoaa toivottavasti laajan kirjon erilaisia liikenteen palveluja tai palvelupaketteja, joista voi valita mieleisensä. Hyöty on myös se, että asiakas maksaa siitä, mitä käyttää.
Niin. Entäs ne rajatapaukset, joissa ajomäärä on vähäinen, mutta silti kustannukset nousevat kohtuuttomiksi kiintiötapaa käyttäen eikä asiakas halua ottaa käyttöön tarkennettua kilometriseurantaa. Eikö tuolloinkin pitäisi tarjota vähän ajaville vähemmän maksavia räätälöityjä palveluita?
Nykymuodossaan valtion liikenneinfrastruktuuri on budjetissa pääosin kuluerä, joka kilpailee valtion muiden välttämättömien kulujen kanssa. Yhtiönä liikenneverkko olisi omaisuuserä, jolla on sekä konkreettinen mutta myös laskennallinen arvo. Tämä merkitsisi budjetin alijäämän pienenemistä ja vähentäisi verojen keräystarvetta eli kokonaisveroaste laskisi.

Vähän luulen että ne 2Mrd € jotka tuossa säästettäisiin, ei tätä valtiota pelasta. Tarvitaan jotakin radikaalimpaa. Ja tuo verojen keräystarpeen vähentäminen on ihan huuhaata, valtiolla ei ole varaa kerätä "vähempää" veroja
Liikenteen maksujen välityksellä ei ole tarkoitus seurata kansalaisia, vaan ajettuja kilometrejä. Jos käytössä on aikaan perustuva maksu, se ei välttämättä vaadi seurantalaitetta, ajokilometreihin perustuva sen sijaan vaatii.
Olen sanonut tämän jo aikaisemmin ja sanon sen taas, jos jatkuvasti paikannetaan jokin esine/asia/ihminen on se seurantaa. Ja kun autoa nyt sattuu ajamaan henkilö, niin on se valitettavasti henkilön seurantaa.
Ja lisäksi tuossa on yksi ihan ...kelen iso moka. Mitäs sitten kun itsestään ajavat autot tulevat ja tulee se mahdollisuus, että autot voivat ajella keskustoissa tyhjinä, hakemaan jotakuta toista henkilöä kyytiin -vähän niinkuin taksi. Kuka maksaa tuon tyhjän siirtymäajan jolloin auton kyydissä ei ole ketään? Taksikaan ei nimittäin laskuta siltä ajalta/kilometreiltä jonka se siirtyy tolpalta sinua hakemaan.
Esimerkkinä, että tiedonsiirtoyhteydellä toimiva laitteisto liitettäisiin ajoneuvon toimintaa ja vikoja valvovaan OBD-järjestelmään (On-Board Diagnostics), joka on jo kaikissa uusissa autoissa ja vanhoihin se on helppo ja halpa asentaa.
Tästä haluaisin ihan faktaa.
Laitteiden asennuksesta vastaisivat ensisijaisesti palveluoperaattorit. Niiden tulee olla valtion liikenneverkkoyhtiön hyväksymiä, jotta laitteiden ja kilometrilaskutuksen hinnan oikeellisuudesta voidaan varmistua.
Asennuskysymykseen jo tuossa vastaatkin, mutta KUKA MAKSAA? Vai tulisiko tähän sellainen juttu, että asiakas maksaa koko purkin, niinkuin se nytkin maksaa kuukausittain laskun yhteydessä esim. modeemin jos teleyhtiöltä ottaa liittymän avausvaiheessa ko. laitteen
En malta olla nostamatta esille myös ympäristönäkökulmaa. Liikenteessä tavoitellaan noin 3,6 miljoonan tonnin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite ei toteudu yksittäisillä toimilla tai puhtaammalla energialla, vaan tarvitaan myös järjestelmätason muutoksia.
Onkohan tuo tantta koskaan kuullut biopolttoaineista?
Hyhhyh.. Pitää varmaan käydä desinfioimassa silmät
