Tehokas ledi tuottaa lämpöä ihan p*rkeleesti. Niin paljon, että jos lämpöä ei johdeta muualle, ledi yksinkertaisesti kuolee omaan lämpöönsä.
Tässä kaikki tuntuvat unohtavan muutaman faktan (paitsi sinä, sattuneesta syystä).
Ledin tappaa lämpö! Tj on yleensä siinä +150C kohdilla, jolloin ledi kuolee. Mitä lähempänä Tj:tä ollaan, sitä lyhyt-ikäisempi ledi on ja käyrä on eksponentaalinen.
Ledin hyötysuhde ei ole edes 50% tasolla, vaan reilusti sen alapuolella. Halogeenilla se valo/sähköteho hyötysuhde on siellä 2-4% luokissa todellisessa maailmassa.
Ja sitten se ledin pinta-ala! Jos 2*(2*6mm) ledi käyttää sähkötehoa 25W, niin lämpöä tulee sen 12,5W (50% hyötysuhteella) verran, joka pitää hävittää siitä ledistä, ilman että Tj raja-lämpötila tulee likikään lähelle (=stanan suuri jäähdytysripa).
Eikö siellä jonkun verran lämpöä synny elektroniikan puolella? Vai miksi uusissa led-ajovalollisissa autoissa on hemmetinmoiset jäähdytysrivat konehuoneen puolella?
Virtalähteen hyötysuhde on huonoimmillaan 70% (sysi-paska).
Kts. yllä muilta osin.
Aika modernin näköiset nuo mikan ledit vrt. halogeenisaunalyhtyihin 
Moderneja nuo eivät ole, mutta
sysi-paskalla värintoisto-indeksiltään kyllä (muistan kyllä vuosien takaisen ledi-vääntömme, vaikka se foorumilta onkin hävitetty).
Muuten testaamani (6kpl) ne autolinen(/lite) ledit ovat muokattuna löytäneet paikkansa pönden puuliiterin valoina, kun niiden EMC-asiat sain kuntoon.
Värilämpötila-asetus kuvissa on päivänvalo, joten halogeenit näyttävät punaisille tai jos olisi tehty päinvastoin, niin ledit näyttäisivät sinisille.
Nuo kuitenkin tuottaa vähän lämpöä, kun eivät kuivata umpiota, toisin kuin halogeenit?

Teho/pinta-ala suhde. Säteilyn spektraalinen vaste ja aineiden absorbaatiokäyrät ovat avainsana!
Tässä muutama kuva, jotka selittävät asian paremmin kuin tuhat sanaa:


Jos asia ei noista aukene, niin fysiikan kirjat käteen ja opiskelemaan....

Ikävä kyllä se 12,5W hehkulamppu kuivattaa umpiota paremmin kuin 12,5W lämpövastus.
Ja tosiaan, olen tutustunut, ja ymmärtänyt ettei se led-diodi juuri lämpöä tuota, vaan elektroniikka sen takana. Vai miksi sitä tekniikkaa nyt haluaakaan kutsua.
Olet ymmärtänyt täysin wäärin!
Ledin hyötysuhde on alle 50%, mutta sen virtalähteen vähintään 70% (sysi-paska). Hyvät virtalähteet pääsevät optimaalisimmillaan 97% hyötysuhteeseen.
Muuten tuossa autolinen polttimossa virtalähde on erillinen palikka ja lämpenee kuumassa konehuoneessa enintään käden lämpöiseksi. Ledin jäähdytysripa sen sijaan voi tulla jopa +60C lämpötilaan (mitattu IR-mittarilla).
No nyt tutustuin lisää, ja sieltä diodin altahan se lämpö veke johdetaankin. Taas oppi lisää 
Elämä on oppimista kokoajan!
