No tuohan on jo paljon parempi mitä itse aikoinaan löysin silloin kun tuon kytkennän aikoinaan purin auki. Ainoa mitä silloin löysin oli kiinan kielinen ja ajoin sen sitten googlen translaattorilla englanniksi. Ei ollut ihan helppolukuinen sekään.
Kökkö skema joka tapauksessa.
Kun itsellä ei ole mittaria tutkittavana, joudun tyytymään papereihin.

Sisääntulon alipäästösuodatus tiputtaa signaalitasoa melko rajusti etenkin induktanssi piikeiltä. Mutta toki suojausta pitää piirin sisälläkin olla. Siitä ei sitten otakkaan mitään selvää, mutta toisaalta ei ole tarpeen tässä tietääkkään.
Tokihan tuo alipäästö tiputtaa nopeiden jännitepiikkien amplitudia, mutta rääkkää silti kivasti komponentteja. Piirin sisällä on jonkinlainen suojadiodi hässäkkä ja resistiivinen tehonjako siitä päätellen mitä muissa vastaavissa piireissä on. Ja tosiaan, sisuskaluista ei harrastevälineillä ota erkkikään selvää.
Akateemisesta mielenkiinnosta haluaisin kyllä tietää piirin periaatekytkennän, koska silloin vastauksen modikseen voisi antaa suoraan papereiden avulla.
Ei vaan juuri päin vastoin. Bensakoneen mittaria, kun modattiin tuossa kytkennässä dieselin laturisignaalille sopivaksi piti nimenomaan säätää taajuus -> virtapulssileveys kiertokäämille sopivaksi tuolla C4:lla. R8:lla pystyi sitten hienosäätämään skaalan kohdalleen. R5/6 ja C2/3 ei vaikuta mitenkään kytkennän taajuudesta -> kiertokäämin näyttämään. Se on vaan 2. asteen alipäästösuodin, joka poistaa sytytyspuolen suuritaajuiset häiriö signaalit. Laturilta vaan tulee moninkertainen taajuus, jolloin rajataajuutta piti nostaa. Itse asiassa tuon ohjeen oheistamat vastukset olivat vieläkin liian suuret, kun niillä mittari lakkasi näyttämästä täysillä kierroksilla. Joku 4k7 taisi olla jo riittävä.
Antaako tuo piiri mittarille kanttiaaltoa, jonka pulssisuhde vaihteli kierrosluvun funktiona vaiko ihan DC-jännitteen?
Tässä viestiketjussa viittattu kytkentäkaavio (sinun tekemäsi?) on kyllä kytketty siten, että konkat muodostavat kapasitiivisen jännitteen jaon C4/C1. Se R8 taasen todennäköisesti esiasettaa Schmitt triggeri-piirin liipaisujännitteen (amplitudin). Esitetty kytkis eroaa dataläpyskän esimerkeistä. Tästä syystä pitäisi nähdä se piirin sisäinen kytkis, jottei tarvitsisi arvailla miten piiri toimii.
Se, että mittari lakkasi näyttämästä täysillä kierroksilla, viittaa nimenomaisesti tuohon trikkaukseen.
Eipä tuo mahdotonta tai edes vaikeaa olisi tehdä kokonaan uusiksi tuo kierroslukumittarin elektroniikka. Toki sen voi modata myös tuohon orkkikseen.
Tuo kierroslukumittari on hyvin yksinkertainen taajuus/jännite-muunnin. Tuossa simppeli esimerkki.
http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/fvadapt.pdfTuo kytkentä on rakennettu paremmin speksatun piirin ympärille kuin vollen orkkis, mutta perusperiaate on molemmissa sama.
http://www.national.com/profile/snip.cgi/openDS=LM2907-NMutta tässä tapauksessa, kun tarvitsisi syöttää pelkkää puhdasta kanttia, jonka amplitudi on kuitenkin pieni verrattuna induktiopiikkeihin pitäisi vastuksia R5/6 pienentää, jotta signaali olisi vielä piirin tulkittavissa.
Miksi vastuksiin tarvitsisi kajota? Jos niitä pienentää, laskee rajataajuus?!
Noihin vastuksiin ei tarvitse kajota, koska ne ovat alipäästösuotimen komponentteja. Laturin W-navan singaali on taajuudeltaan moninkertainen sytkäsignaaliin tai ECU:n signaaliin nähden. Ja jos ne tulee läpi tuosta suotimesta, niin siihen ei tarvitse kajota.
Sen alipäästön tehtävät on vaimentaa rajusti niitä MHz taajuuksia vastaavilla nousunopeuksilla olevia sytytyspuolan takapotkuja. Alipäästö rajoittaa myös pulssin nousuaikaa. Ja laskee samalla sen puolan jännitepiikin amplitudia rajusti.
Suodin ei vaikuta ampilitudiin merkittävästi, jos taajuus on alle rajataajuuden ja suotimen kuormitusimpedanssi on oikea. Siksi siihen ei tarvitse kajota, koska ECU:n signaali on taajuudeltaan alle 300Hz, vaikka pata kiertäisi 8000rpm (vinokone).
Mulla on ylimääräisiä bensakoneen kierroslukumittareita, joilla voisin demota tuota 14V kanttisignaalin sopivuutta, mutta vasta viikolla 3, kun palaan takaisin töihin. Eli toimiko se mittari ollenkaan tuolla ECU:n signaalilla vai lakkasiko toimimasta suuremmilla kierroksilla?
Tällöin vaihdoin siihen bensan rundiin vain dieselin piirilevyn ja jätin bensan rundista sen kiertokäämin ja muut rojut. Sitten trimmerillä sääsin näyttämän kohdalleen, kun ensin olin katsonut skoopilla koneen kierrosluvun sitomalla pietsoelementin suutinputkeen kiinni. Suutin putki kun tärähtää ruiskutuksesta.
Kumpa minullakin olisi ylimääräinen mittari, jota labrata. Omasta en viitsi irroittaa päiviksi, kun sille on käyttöäkin...
Luultavasti bensan ja dieselin itse mittarielementtit ovat täysin samoja erilaisilla taustalevyillä. Elektroniikassa eroja sen taajuusasetuksen verran.
Ja juu, pietzo-elementillä saa tehtyä dieseliin rpm-kellon, jollei sitä tietoa muualta saa ja vieläpä kohtuu helposti.