Tänään meni kylmästartti hommat vähän motorsportiksi!

Yöllä pakkasta -29C ja startin aikaankin vielä -24C
Sopitus oli säädetty hitusen paksulle talven ensimmäisiin (viime talvisiin) nähden ja kyllähän se hörähti ja melkein meinasi käydä, muttei kuitenkaan koska kylmärikastus oli turhan sakealla.
Akkulaturin laitoin tietysti kiinni hitusen aikaisemmin mutta akku oli mittarin mukaan -28C, joten hirvittävästi siinä ei papua ollut, vaikka se täytenä olikin jäänyt eilen seisomaan.
Siinä sai sitten muutaman yrityksen tehdä ja hörähteli ja yritti käydä yhdellä pytyllä.
Joka tapauksessa akku antautui ja jätin laturin toimiinsa tunniksi. Tunnin kuluttua korjasin sopitusta alaspäin siten, että starttivaiheen osalta soppaa enemmän kuin viimetalvisissä säädöissä mutta kylmärikastuksia alaspäin -15%.
No, tunnin kuluttua uudelleen toimiin ja hörähtelyä reilusti rutkemmin, mutta eihän sillä 4Ah energiamäärällä ihmeitä tehdä.
Joten tunniksi sisälle ja isoon virtalähteeseen kiinni porsinut snajderini, näytti ottavan sellaista 15A virtaa aluksi, mutta latausvirta hyytyi nopeasti siihen 4A tasolle, virtalähteen napajännitteen ollessa 14,1V, joten sillä sai jonkin verran energiaa akkuun. Akku kantoon ja pihalle tunnin kuluttua kaapeleiden kanssa starttaamaan. Lupailee kovasti, mutta tulpat märkiä, joten ei ihan potku riittänyt risassa akussa antamaan apuvirtaa kuin parin startin verran.
Sitten viimeisillä rippeillä kaasulevällään starttausta (tulppien kuivatusta). Sisälle ja toinen akku laturiin (emännän porsinut 60Ah) mutta siinä sentään on vielä puhtia jonkin verran. Samalla laitoin dopingia moottorinlämmittimen muodossa (siis sisätilalämmitin puhaltamaan imusarjaan).
30 minuutin kuluttua autolle apukaapelit kiinni.
Samalla liikutin akkulaturia ja siitähän suli johdot samoin tein. Eli erinomaisen hieno tuote, jonka pakkaskesto on olematon. Nimittäin siitä halkesi eristeet koteloinnin liitoskohdasta ja piuhat ottivat oikariin. Akussa oli kuitenkin jytyä sen verran, että eristeet sulivat sekunnissa. Samalla akun jännite kyykkäsi niin alas, että hälytin lähti tulille ja LH nollasi itsensä.
Ihan ensimmäisenä kaasulattiassa muutama starttaus ja meinasi samoin tein jäädä tulille.
Sopitusta taas inan vähäisemmälle ja pyöritystä, kolmas yritys (6 sek. startteja) ja käymään. Vaivalloisesti tosin, mutta petrasi vauhdilla käyntiä kuin sika juoksua. 30 sekunnin jälkeen kesti rysäyttää D:n päälle.
Siitä sitten vikakoodeja nollaamaan, koska kaasu lattiassa starttaamisesta tulee aina vikakoodi ja vikavalo. Arpapeliä, kumpi sen tekee (LH vai EZK). Kumpikaan ei tykkää kaasun painamisesta starttivaiheessa. Sietävät kyllä sitä heti kun ns. käyntirajan kierrosluku on ylitetty.
Jonka tiputin alaspäin sieltä 700rpm nurkasta sinne 600rpm kohdalle.
Juttu on nimittäin siinä, että jotakin menee väärin syöttömäärin kohdalla juurikin siinä startauksesta käyntiin siirtymä vaihessa tai sitten käynnistyskartta (bensan säädöt) on väärin RPM/syöttö-suhteessa tai sitten lämpötilakorjaus arvojen kohdalla RPM kartassa.
Tosin noita karttoja en kauheasti ole kyylännyt, kun niitä on pirun vaikea ymmärtää siltä osin, mitä ne tekevät missäkin kohdin. Eli tyypillistä LH:n kryptisyyttä ja vaikeaselkoisuutta.
Olen mietiskellyt myös sitä, että pitäisiköhän TK-venttiiliä raottaa enemmän startissa (kierrosluvun funktiona) kun olen onnistunut kyyläämään missä se on. Tästä tosin kiitos kuuluu myös osittain eräälle vanhimmista säätäjistä.
Muutama kartta on vielä selvittämättä, mitä ne tekevät ja ennenkaikkea miten.
Yhteensä 10 karttaa on epävarmoja tai tuntemattomia ja tunnettuja on 91 karttaa. Vakioissa on vielä hitunen selvittämistä kun niitä on sen 372kpl.
Flektin nopeudet yms. jutut on tiedossa, mutta kaikkein oudointa on vikakoodien liipaisu vakiot.
Huomenna joutuu ihan kellon perästä lähtemään liikkeelle tarkastamaan erään kohteen, joten pelasin varman päälle tankatessani 10L bensaa ja laittamalla lohkolämmittimen piuhatkin käyttöön ja sisälämppärin myös.
Tänään vaihdoin sen pistoke-piuhan auton puolelta, joka on osoittanut merkkejä viallisuudesta, samaten vaihtoon meni lohkolle menevä piuha, joka otti vammojan silloin moottorin vaihdon aikaan (4/2015), otettua siitä muutaman vuoden takaisesta konehuonepalosta hitusen itseensä.
Turha noiden kanssa on pelleillä ja kenties polttaa autonsa vs. 130,- investointi. Tai sähköasioiden kanssa en pelleile yhtään, koska tiedostan niiden riskit ja vaarat erinomaisesti.
Saapahan sitten käyttöönottaa myös sen defan kopio minin, jonka olen vuosia sitten ostanut mutten käyttänyt.
Täytyypä korjata tuon akkulaturin piuhat molemmilta puolilta (verkkosähkö ja akunpiuhat). SER-jätteeseen en viitsi sitä heittää, kun tuota piuhaa on nurkissa metri jos toinenkin. Lisäksi se on perinteisellä pakkamuuntajalla, joten se toimii pakkasessakin moitteettomasti, vaikkei siinä mitään mielettömiä virtoja ole tarjolla (4A).
Mietiskelin tässä myös sitä, että onko noilla starteilla jotakin eroja vuosimallien välillä, sillä nykyisessä moottorissani olevat startti on kotoisin 245:sta mallia 89 tai 92. Varmistin sen tänää, ettei ole varmuutta kumpi se on. Vähän käytetty joka tapauksessa. Sillä se on kotoisin vanhasta moottorin vaihdosta vuodelta 95 lankkuuni.
Heitin sitten akun elvyttämiseksi 100km maantielenkin ja täytyy todeta, että sytkä-kartta on hierottu sinne viimeiseen asteeseen ja vaatii täydellisen sopituksen toimiakseen ilman kilinöitä.

Toimii moitteettomasti, kunhan LH on saavuttanut sopeutumansa kohdilleen.
Eihän tuossa säätämisen tasossa ole enää mitään järkeä, mutta ompahan tullut hierottua.
Ja miksikö olen tehnyt noin?

Perustelen sen aina validilla vastauksella,
koska voin! 
Ps. edellisen viestin videoni bensa on 4 vuotta vanhaa ja wiina vastaavasti päivän verran....
